
Internette çok uzun zamandır gördüğüm bir uygulama idi taş/tuğla desen. Çeşitli tekniklerle duvarlarınıza taş/tuğla efekti verebiliyorsunuz. Bu yöntemlerden en çok kullanılanları bildiğim kadarıyla kısaca şöyle özetleyebilirim:
1. Alçıdan tuğla desen: Bu yöntemde alçı karılarak elle veya maskeleme bandı yardımı ile tuğla desen oluşturulabiliyor. Benzer örneklerini hep görsem de alçı karmaya hep üşenip cesaret edememişimdir 🙂 Cesaret eden arkadaşlarımı kutlarım.
2. Hazır tuğla desen strafor: Bu yöntem ise bütçenize göre m2’si 12TL ile 62TL arasında değişiyor. Hazır köpükleri kartonpiyer yapıştırıcısı ile duvarınıza yapıştırıyorsunuz. Lakin bana pahalı gelen bir yöntem.
3. Sünger desen. Bu yöntemde zemin istenen renge boyandıktan sonra görece tuğla büyüklüğünde bir sünger istenen renk boyaya bandırılıp pıt pıt yapılarak tuğla desen elde ediliyor. Eğer tuğla desenim 3 boyutlu olsun diye bir takıntınız yoksa bu yöntem oldukça düşük bütçeli ve uygulaması kolay bir yöntem.
4. Ve gelelim benim uyguladığım yönteme. Yalıtım köpüğünden tuğla desen: Bu yöntemde ben çatı katımızdan çıkan eski yalıtım köpüklerini kullandım. Aslında bir nevi geri dönüşüm projesi oldu. Önce köpüğün üzerine cetvel yardımı ile tuğla desen çizdim. Akabinde kalem uçlu havya (lehim) aleti ile çizgilerin üzerinden geçerek tuğla desen oluşturdum.
Yakma işlemini tamamladıktan sonra zemine astar niyetine beyaz boya sürdüm. Bu işlemde fırça kullandım ki aralara da boya sürmek kolay olsun. Ben taş/tuğla desenimin beyaz/gri olmasını istediğim için beyaz boyadım. Derz arası şu renk olsun, tuğlalar şu renk olsun derseniz ona uygun boya seçebilirsiniz.
Astar boya kullandıktan sonra kafam göre bir gri boya hazırladım beyaz ve siyah karıştırarak. Bir kaba da biraz su koydum. Suya batırılıp suyu sıkılmış nemli bulaşık süngerinin bir kısmını az biraz boyaya batırıp derz kısımlarına gelmeyecek şekilde desenlerin üzerini boyadım. Boya bazen koyu bazen hafif sulu, bazen çok sulu idi. Dolayısı ile doğal gölgeler oluştu.
ÖNEMLİ NOT: Boya işlemini duvara montajdan sonra da yapabilirsiniz.
Boya işim bitip kuruyunca önce duvar ölçüsünü alıp köpükleri uygun ölçüde maket bıçağı ile kestim. Kartonpiyer yapıştırıcısı ile köpükleri duvara yapıştırdım.

Birleşim yerlerine kartonpiyer alçısı sürdüm ve olabildiğince birleşimlerin gözükmemesi adına havya ve boya ile rotüş düzeltmeleri yaptım. Veeee çakma taş/tuğla duvarımız hazır 🙂
Bu yöntemde köpüğün maliyeti ise 2cm lik köpük için m2’si 1,5TL. Duvara pano vb asmak isterseniz çivi vb yöntemlerin uygun olmayacağını, çok sık darbeye maruz bölgede kullanılacak ise density(sertlik derecesi) yüksek köpük kullanmakta fayda olacağını belirtmeliyim.

Bizim şimdiki planımız bu bölüme tezgah yapmak. Hazır tezgah fiyatlarını görünce almaktan vazgeçtik. Betondan yapma planlarımız var 🙂